Islandshästwebberiet

A-Ö över innehållet på IslandshästwebberietKalender över hela årets islandshästaktivitetertestAll världens islandshästar. Vi länkar till din hästs hemsidaIslandshingstarRidning, turridning, lektionsridning m.m.AnnonserBildgalleriRidshop's för dig som har islandshästPressklipp på webbenLär mer om islandshästarLänkartom

Blaeja frá Holum med ryttare.Blæja frá Hólum rids av femåring

Blæja är en mycket meriterad häst som såldes och exporterades till Sverige 2004. Närmare bestämt till Sundsby gård på Tjörn här på Sveriges västkust där hon ägs och rids av familjen.

Lyckan stod högt i tak när Blæja anlände till Sundsby en snöig och kall novemberdag år 2004. Den lyckliga tilldragelsen firades vederbörligen och beundrande blickar föll på kändisen när hon steg ur transporten och släpptes fri i manegen efter den långa resan från Island.

Att förvärva en häst som Blæja är egentligen en omöjlighet eftersom islänningarna inte har för vana att exportera sina bästa ston.

Tyvärr eller som tur var (det beror på hur man ser det) blev inte Blæjas lovande karrär lika långvarig som islänningarna hoppats på.

Väl kommen till Sverige har Blæja fått god tid på sig att acclimatisera sig i den nya flocken och miljön. Tjörn är inte helt olikt Island- Tjörn är liksom island en ö dessutom en ganska karg ö med lite skog.

God vigör och välriden

Så småningom sattes Blæja igång och rids numer av ägaren och hennes nu femåriga dotter. När webberiet fick ta del av nyheten var dock den unga ryttarinnan blott 4 år och gjorde ett imponerande intryck. Hon red självständigt Blæja i skritt, trav och tölt på ridbanan helt utan att någon höll i. Dit Blæja styrdes gick Blæja. Sa hjälpen halt så stannade Blæja, beodrades tölt så töltade ekipaget osv.

Hösten 2006 höll en av Hólars utexaminierade ridinstruktörer kurs på Sundsby och blev mycket förvånad över att plötsligt se en fyraåring rida in i manegen på Blæja frá Holum - och dessutom klara det med den äran. Direkt efter lektionen ringde instruktörern hem till Island för att berätta om dagen händelse då han höll kurs för en fyraårig svensk liten flicka på Blæja frá Hólum!

I decembernumret av Eidfaxi fick berättelsen om Blæja en egen helsida.

Sundsby islandshästar

Sundsby satsar man på uppfödning med fokus på kvalitet och har bl.a. godkända hingsten Viktor från Sundsby och en av Sveriges höst bedömda sto Fljod fra Auðsholtshjáleigu. Nu har de alltså utökat flocken (ett 30-tal hästar) med ytterligare en stjärna.

Förevigad och filmstjärna

Blaeja frá Holum. Foto: A-L SvenssonEnligt ryktet lär det finnas en person i Sverige som blivit så imponerad av Blæjas uppvisning vid en tävling på island att hon/han har låtit tatuera hästen på sig själv.

Inte nog med det. Döm av vår förvåning när vi tittade på filmen "On Horseback" vem är det som glimtar förbi i början och i slutet av filmen om inte Blæja! Less is more tycks vara denna dams gebit - töltande gled hon förbi och syntes ej mer.

Vi vill se mer! Det finns en del 2. Om Blæja är med i den vill vi låta vara osagt eftersom vi inte sett filmen själva.

Mer om Blæja

2006-01-14

ISLANDSHÄSTWEBBERIET __
Senast uppdaterad 2009-08-01
Copyright © Islandshästwebberiet 2003-2006
islandshast@webberiet.se